Piščančji gyros
Pripravite se na kulinarično popotovanje v Grčijo in preizkusite Piščančji gyros. Ta priljubljena grška jed vas bo očarala s svojo sočnostjo, aromo začimb in svežino, ki jo ponuja.
Piščančji gyros
Pripravite se na kulinarično popotovanje v Grčijo in preizkusite Piščančji gyros. Ta priljubljena grška jed vas bo očarala s svojo sočnostjo, aromo začimb in svežino, ki jo ponuja.
Postopek priprave
Marinado pripravimo tako, da cimet, piment, beli poper, mleto kumino, sol in sladkor zmešamo z limono in grškim jogurtom. Vanjo položimo stegna in jih mariniramo približno 8 ur.
Pekač, obložen s papirjem za peko, obložimo z očiščeno šalotko in česnom. Na vrh položimo rezine slanine in dodamo plast mariniranih stegen. Postopek še enkrat ponovimo, na vrh pa položimo še eno plast slanine. Pekač obtežimo še z enim pekačem, v katerega položimo težji negorljiv predmet. Tako obtežen pekač prenesemo v pečico in pečemo na 180 °C približno 90 minut. Tekočino, ki nastaja med peko, zbiramo v skodelici. Pred koncem pečenja zgornji pekač pritisnemo navzdol, da iztisnemo odvečno tekočino in se slanina ter piščanec zlepita. Odvečno tekočino odlijemo in pečemo še približno 5 minut, da se slanina lepo zapeče.
Med peko mesa pripravimo testo za kruhke. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo malo tople vode, žlico moke in sladkor. Ko kvas naraste, ga dodamo drugim sestavinam za kruh in zamesimo testo. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati, dokler se količina ne podvoji. Testo razdelimo na dele, težke približno 100 g, in vsakega okroglo razvaljamo, približno pol centimetra debelo. V pekaču, obloženem s papirjem za peko, jih v pečici pečemo na 200 °C približno 4 minute na eni strani, ko se napihnejo, jih obrnemo in pečemo še približno 2 minuti.
Pečena stegna preložimo v ogreto posodo, iz soka, ki smo ga shranili med peko, šalotke in česna pa pripravimo omako. Če je tekočine veliko, jo naprej pokuhamo, da se zgosti, nato pa omako skupaj s šalotko in česnom zmiksamo.
Sendvič Gyros sestavimo tako, da bedrca fino narežemo, jih položimo v prerezan kruhek in prelijemo z omako.
Recept je prispevala Brigita Majcen Peklar.
Pošljite nam fotografijo svoje jedi po našem receptu!
Ste skuhali jed po našem receptu? Zanima nas, kako vam je uspela. Pošljite nam fotografijo in v zameno vam bomo podarili krpo Perutnine Ptuj.
Kliknite na spodnji gumb in v e-sporočilo le pripnite svojo fotografijo ter vpišite potrebne informacije. Veseli bomo, če nam še dopišete, kako vam je bila jed všeč.