Piščančji gyros

Pripravite se na kulinarično popotovanje v Grčijo in preizkusite Piščančji gyros. Ta priljubljena grška jed vas bo očarala s svojo sočnostjo, aromo začimb in svežino, ki jo ponuja.

Piščančji gyros

Pripravite se na kulinarično popotovanje v Grčijo in preizkusite Piščančji gyros. Ta priljubljena grška jed vas bo očarala s svojo sočnostjo, aromo začimb in svežino, ki jo ponuja.

Postopek priprave

Marinado pripravimo tako, da cimet, piment, beli poper, mleto kumino, sol in sladkor zmešamo z limono in grškim jogurtom. Vanjo položimo stegna in jih mariniramo približno 8 ur.

Pekač, obložen s papirjem za peko, obložimo z očiščeno šalotko in česnom. Na vrh položimo rezine slanine in dodamo plast mariniranih stegen. Postopek še enkrat ponovimo, na vrh pa položimo še eno plast slanine. Pekač obtežimo še z enim pekačem, v katerega položimo težji negorljiv predmet. Tako obtežen pekač prenesemo v pečico in pečemo na 180 °C približno 90 minut. Tekočino, ki nastaja med peko, zbiramo v skodelici. Pred koncem pečenja zgornji pekač pritisnemo navzdol, da iztisnemo odvečno tekočino in se slanina ter piščanec zlepita. Odvečno tekočino odlijemo in pečemo še približno 5 minut, da se slanina lepo zapeče.

Med peko mesa pripravimo testo za kruhke. V skodelico nadrobimo kvas, dodamo malo tople vode, žlico moke in sladkor. Ko kvas naraste, ga dodamo drugim sestavinam za kruh in zamesimo testo. Testo pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati, dokler se količina ne podvoji. Testo razdelimo na dele, težke približno 100 g, in vsakega okroglo razvaljamo, približno pol centimetra debelo. V pekaču, obloženem s papirjem za peko, jih v pečici pečemo na 200 °C približno 4 minute na eni strani, ko se napihnejo, jih obrnemo in pečemo še približno 2 minuti.

Pečena stegna preložimo v ogreto posodo, iz soka, ki smo ga shranili med peko, šalotke in česna pa pripravimo omako. Če je tekočine veliko, jo naprej pokuhamo, da se zgosti, nato pa omako skupaj s šalotko in česnom zmiksamo.

Sendvič Gyros sestavimo tako, da bedrca fino narežemo, jih položimo v prerezan kruhek in prelijemo z omako.

Recept je prispevala Brigita Majcen Peklar.

Sodeluj!

Pošljite nam fotografijo svoje jedi po našem receptu!

Ste skuhali jed po našem receptu? Zanima nas, kako vam je uspela. Pošljite nam fotografijo in v zameno vam bomo podarili krpo Perutnine Ptuj.

Kliknite na spodnji gumb in v e-sporočilo le pripnite svojo fotografijo ter vpišite potrebne informacije. Veseli bomo, če nam še dopišete, kako vam je bila jed všeč.

Pošlji svojo jed