Praznično kosilo s celim piščancem
Praznično kosilo s celim piščancem
Postopek priprave
-
Piščanca razpolovimo s tehniko "spatchcock," kot je prikazano v videu.
-
Piščanca nato nasolimo in popramo.
-
V zmehčano maslo vmešamo sol, poper, timijan, čebulo in česen v prahu. Začinjeno maslo porinemo pod kožo piščanca, da se okus in maslo vpijeta v meso.
-
Čebulo in eno korenje grobo narežemo.
-
Na dno pekača položimo zelenjavo, nanjo pa še pripravljenega piščanca.
-
Pečemo 40-45 minut na 220 °C oz. dokler središčna temperatura mesa ne doseže 73 °C.
- Preostalo korenje olupimo in položimo v pekač poleg piščanca, kjer ga pečemo, dokler ne dobi zlatorjave barve, a ostane čvrsto na ugriz.
Krompirjev gratin:
-
Krompir olupimo in narežemo na 1-2 mm debele rezine (najlažje bo z mandolino).
-
Rezine kar v pekaču zmešamo s smetano, solimo, popramo in dodamo še ščepec timijana. Rezine poravnamo in pritisnemo z dlanmi, da so kompaktne, nato po vrhu potresemo parmezan.
-
Pekač pokrijemo s folijo in pečemo 40 minut na 220 °C. Nato folijo odstranimo in pečemo še 5-10 minut, da se zgornja plast lepo zapeče.
-
Po pečenju piščanca pustimo vsaj 15 minut počivati.
-
Medtem glaziramo korenje. Na nizkem do srednjem ognju raztopimo maslo, dodamo ščepec cimeta, iztisnemo sok polovice limone in dodamo še med. Ko se začne delati sirup, v tej glazuri povaljamo pečeno korenje.
Vse postavimo na sredino mize in praznično kosilo je pripravljeno za uživanje!
Pošljite nam fotografijo svoje jedi po našem receptu!
Ste skuhali jed po našem receptu? Zanima nas, kako vam je uspela. Pošljite nam fotografijo in v zameno vam bomo podarili krpo Perutnine Ptuj.
Kliknite na spodnji gumb in v e-sporočilo le pripnite svojo fotografijo ter vpišite potrebne informacije. Veseli bomo, če nam še dopišete, kako vam je bila jed všeč.